Bolečine v rami – ali gre za zamrznjeno ramo (frozen shoulder)?

Bolečine v rami so ena izmed pogostejših bolečin (poleg bolečine v spodnjem delu hrbtenice), s katerimi se pilates inštruktorji srečujemo pri svojemu delu. Vzrokov za nastanek bolečine je veliko, najbolj pogosti so pa napačna drža telesa, nestabilnost sklepa in nemobilnost lopatic. Pri hujših bolečinah v rami je obisk fizioterapije oz. zdravnikov nujen.

 

Ramenski sklep je waw!

In to zato, ker ni samo eden, ampak so kar štirje;

  • med nadlahtnico in glenoidno jamo (glenohumeralni),
  • med prsnico in ključnico (sternoklavikularni)
  • med lopatico in ključnico (akromioklavikularni) ter
  • med lopatico in prsnim košem (ni tipičen sklep, skapulotorakalni).

V osnovi je ramenski sklep sestav iz treh kosti: nadlahtnice, ključnice in lopatice. In da si to še drugače predstavljaš – tvojo celo roko držita kosti ključnica in lopatica. Oziroma še drugače – tvoja roka je na trup pritrjena samo preko ključnice in posredno prsnice. In mnogo majhnih (rotatorna manšeta) ter večjih mišic.

Najbolj gibljiv je sklep med nadlahtnico in glenoidno jamo, kateremu pogovorno običajno rečemo kar ramenski sklep. Je pa zaradi tega tudi najbolj občutljiv sklep. Okoliške mišice, ki jih poimenujemo rotatorna manšeta (supraspinatus, infraspinatus, teres minor in subscapularis), so skrbnice, da nadlahtnica ostaja stabilna v svojem sklepu med gibanjem roke.

Poleg mišic drži kost roke v jamici tudi močno vezivno tkivo imenovano ramenska kapsula. Pri zamrznjeni rami to tkivo postane na določenih predelih debelejše in se vname. To omeji sinuvialno tekočino, ki lubricira območje in preprečuje drgnjenje. Rezultat je bolečina in okorelost.

Vzrok ‘zamrznjene rame’

Vzroki za adhezivni kapsulitis (bolj strokoven izraz za zamrznjeno ramo) niso povsem znani. Najbolj pogosto se pojavi pri ženskah po 40.letu ali pa po raznih poškodbah, po dolgoročnih imobilizacijah, po operacijah, raznih preobremenitvah ter pri  boleznih kot je na primer sladkorna, težave s ščitnico, turbekuloza…

Simptomi ‘zamrznjene rame’

Ni vsako oteženo gibanje v rami zamrznjena rama. Pri zamrznjeni rami je gibanje omejeno v vse smeri, zmanjša se mišična moč, bolečina je globoko in pri določenih gibih je močna. Običajno poteka počasi in v treh fazah (vsaka od posamezne faze lahko traja tudi več mesecev:

  • Stopnja zamrzovanja/bolečinska faza: pri tej fazi so bolečine v rami prisotne pri vsakem gibanju in rama je vse bolj je negibljiva
  • Zamrzla faza: bolečina se umirja, vendar rama postaja vse bolj okorela.
  • Faza okrevanja: počasi se izboljšuje obseg gibanja v rami, tudi bolečina upade.

Zdravljenje, gibanje, vadba?

Nekateri zdravniki pri akutnem stanju predlagajo uporabo steroidnih injekcij, ponekod se manipulira tudi z operacijo. Vendar pa lahko vsak posameznik pospeši napredek tudi s primernimi vajami. Vse vaje se izvajajo le do bolečine v rami, zelo, zelo počasi in kontrolirano. V prvih nekaj tednih je cilj počasnega povečanja gibljivosti brez dodatnih obremenitev. Lahko se izvaja rahla kroženja v ramenskem obroču, še boljša je postavitev, kot je zarisano na spodnji sliki.

Če pri izvajanju vaje ne čutiš bolečine v rami, potem lahko v roko primeš tudi kakšno utež, stekleničko z vodo in z njo nežno krožiš. Predstavljaš si lahko, da po tleh rišeš kroge, elipse, ovale, 8-ice…

Nato se v naslednjih tednih nadaljuje vadba s povečevanjem bremen, predvsem se izvaja čisto vse gibe, na vse strani, ki jih lahko opravimo v sklepu brez bolečin. V takih primerih z mojimi vadečimi izkoristimo pilates napravo Reformer, pri kateremu lahko z vzmetmi spreminjam napetost in tako sproti korigiram težavnost. Pri vajah pridejo zelo prav elastika in uteži, sploh pri izvajanju zunanje in notranje rotacije v ramenskem obroču.

Nikoli pa ne smemo pozabiti na splošno držo, dobro je, če svojo pozornost usmeriš tudi na gibljivost prsnega dela hrbtenice in lopatic, saj je običajno simptom zamrznjene rame pobraten tudi z zmanjšano mobilnostjo v hrbtenici in napačno držo.

Če so vaje primerne, natančne in pravilno izvedene, se že po prvem obisku vidi rahel napredek. Vendar žal je potrebno pri zamrznjeni rami imeti veliko potrpljenja, saj traja dlje časa, da se povrne v popolno mobilnost.

Več o sklepu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ramenski_sklep

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram