Inverzija: Zakaj je biti obrnjen na glavo bistveno za vaše zdravje?

Inverzija je obvezna za ohranjanje optimalnega ravnovesja v vašem življenju.

Kdaj ste se nazadnje obrnili na glavo?

Morda, ko ste bili mlajši in ste preživeli kar nekaj ur na otroških igralih, se vrteli okoli palic, brez strahu, da padete, brez pomišljanja, kako naj to naredite. V ozadju se je mama drla: “Pazi, da ne padeš.” Okoli tebe je bil pa le svoboden otroški smeh. Telo je vedelo, telo je znalo, telo je to potrebovalo.

Inverzija je vsak položaj, ko je glava pod nivojem srca. Torej ni potrebno, da je vaja zahtevna, da visite v stoji na eni roki, da izvajate čudne vragolije. Že ‘down dog’ (strešica) vam lahko prinese kar nekaj prednosti. Na kratko, inverzije vam krepijo in spodbudijo srčno-žilni sistem, okrepijo imunski sistem, negujejo organe in žleze nad srcem, osvežijo limfni sistem, poskrbijo za reset živčnega sistem in še mnogo ostalih.

Čeprav se sliši to tako dobro, še vedno obstajajo določena zdravstvena stanja, zaradi katerih so inverzije lahko nevarne. Če spadate med kakšnega tudi vi, si lahko preverite tukaj: Kontraindikacije

Tu je 10 razlogov, da se boste od danes naprej večkrat obrnili na glavo:

1.Izboljšan pretok krvi/cirkulacija

Ko je telo obrnjeno na glavo, gravitacija opravi vse delo. Pretok krvi v vaše možgane se opazno poveča. Kot rezultat se izboljša vaša sposobnost osredotočanja, koncentracije in obdelave nalog. Poleg tega kri prenaša kisik in hranila, ki hranijo možgane. Nemalokrat tudi slišim pohvale, kako se po inverzijah ogreje celotno telo, tudi stopala, ki jih imamo nekatere ženske pogosto mrzla.

2. Zvišana energija

Inverzije lahko pomagajo pri segrevanju telesa. Kri, ki preide v možgane, nas hkrati poživlja in oživlja, kar ima za posledico večjo energijo in povečano vzdržljivost.

3. Sprostitev

V položajih, kjer je glava pod nivojem srca, se aktivira parasimpatični živčni sistem, kar pomaga umiriti telo in um ter vam da občutek ravnovesja in miru.

4. Povečana sposobnost delovanja imunskega sistema

Zdravje telesa se deloma zanaša na vaš limfni sistem. Ko se limfa giblje skozi vaše telo, ta pobira strupe in jih prenaša v bezgavke, ki odstranijo. Limfa se skozi telo premika s krčenjem mišice in gravitacijo. Če telo obrnete na glavo, hitreje in lažje premikate limfo na ključna področja telesa (kot so pljuča). S tem si gradite imunski sistem in se tako pripravite na boj proti virusom in bakterijam.

5. Izboljšano ravnovesje

Ko se učimo izvajanja inverzij, se učimo iskanja ravnovesja med tlemi in nebom. To lahko pomaga tudi pri ravnovesju v vašem življenju, saj položaj inverzije zahteva potrpljenje, ponavljanje in stalno prisotnost v tem trenutku.

6. Povečana mišična in moč centra

Za prehod v inverzijo in držanje v le-tej potrebujemo moč centra. Nasploh to velja pri zahtevnejših vajah, kjer moramo paziti, da se ne zvrnemo na eno ali drugo stran. Pri Antigravity, kjer nas drži hammock, da ne pademo na stran, si lahko popestrimo vajo z dvigi proti stopalom (trebušnjaki).

7. Pridobitev potrpljenja

Vsak poskus inverzije je učna izkušnja in čisto vsak se razlikuje od drugega. Običajno med inverzijami izkusimo celo paleto čustev, ki vihrajo skozi nas. Vzamemo si čas, da jih razberemo, prepoznamo in s tem si gradimo potrpljenje, ki ga potrebujemo tudi vsak dan.

8. Sprememba perspektive

Če želite pridobiti novo perspektivo, morate na stvari gledati z drugega zornega kota. Inverzije in joga na splošno vas vabijo, da stopite izven območja udobja in si ogledate svoje zavestne in nezavedne navade in vzorce. S tem, ko se dobesedno obrnete na glavo, vabijo spremembe in novo perspektivo v svojo zavest.

9. Zaupanje 

Zaupanje je prva stopnja, ki jo morate doseči, preden se spravite delati inverzije. Morate zaupati vase, v svojo moč, v svojo sposobnost. Pri Antigravity je zaupanje prva točka, da si dovolite, da vas hammock obrne na glavo. Zaupati morate poleg vase tudi v hammock in v metodo, ki pripomore k temu, da je celotna hrbtenica sproščena. Gradite si samozavest in v prihodnje lažje premagujete nove izzive.

10. Zabava

Delo na sebi ne sme biti vedno resno; že tako je samo življenje dovolj. Delo na sebi je čudovit čas, ko lahko v svoje življenje povabite tudi zabavo in igrivost. Nasmejte se, počnite stvari, ki jih imate radi. Odprite svoje srce in dovolite, da inverzije naredijo svoje.

To je bilo 10 razlogov, kako lahko z inverzijami vplivate tako na svoje fizično telo kot na um. Z obratom na glavo gradite sožitje v svojem življenju.

Pri Antigravity vadbah je inverzija osnovni in ključni položaj. Med uro večkrat postavimo glavo pod nivo srca, v različnih oblikah, glede na sposobnosti posameznika. V pomoč nam je tudi hammock, nežna svilena vreča, ki nas objame, tako da lahko sprostimo celotno hrbtenico, polno zadihamo v pljuča in dovolimo, da gravitacija z novo energijo umiri naš um.

Please follow and like us:
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram