Pilates

Joseph H. Pilates, je ustvaril vadbo, kjer ima posameznik popolno kontrolo nad svojim telesom, mislimi ter mišicami. Zaradi tega jo je prvotno poimenoval kar ‘Contrology’ (kontrologija). Gibi, katere je ustvaril, imajo poudarek na mišicah centra oziroma “powerhousa” (trebušne mišice, mišice medeničnega dna, hrbtne mišice), na pravilni drži telesa in na zavedanju dihanja.

S pilatesom se gradi fleksibilnost, moč, vzdržljivost in koordinacijo. Izboljša se telesno in fizično počutje in s pomočjo nadzorovanih gibov na blazini ali na napravah krepi celotno telo.                                     

You are only as young as your spine is flexible. – J.H.Pilates

 

J.H.PILATES

Joseph se je rodil v Nemčiji, očetu gimnastu in materi naturopatinji. 

V prvi polovici dvajsetega stoletja je razvil sistem vaj, ki naj bi okrepile človeški um in telo. Verjel je, da sta duševno in fizično zdravje medsebojno povezana. V svoji mladosti je v Nemčiji prakticiral številne režime fizičnega usposabljanja, od katerih je razvil svojo lastno metodo. Dejal je, da je navdih za njegovo metodo prišel med prvo svetovno vojno, medtem ko je deloval v internem taborišču (Knockaloe) na otoku Man.
Ustvaril je tudi posebne naprave (apparatus). Vsaka naprava je zasnovana tako, da pomaga pri pospešitvi procesov raztezanja, krepitve, poravnave telesa in povečanja moči jedra. Najbolj znan in najbolj priljubljen aparat danes, Reformer, je bil prvotno imenovan Universal Reformer, torej za “splošno reformiranje telesa”. Pilates je na koncu izdelal druge aparate, med drugim Cadillac, Wunda stol, High “Electric” stol, Corner Spine, Ladder Barrel in Pedi-Pole.
Objavil je dve knjigi: Vaše zdravje leta 1934, in vrnitev k življenju skozi kontrolo leta 1945. Njegovi prvi študenti so nadaljevali, oziroma še nadaljujejo s prenosom njegovih metod med širšo populacijo.
 
 

BALANCED BODY® PILATES ŠOLA

Veliko različic se danes poučuje, predvsem obstajata dve smeri; ‘Contemporary’ and ‘Classical’ oziroma moderni in klasični/tradicionalni pilates. Razlika med njima je ta, da se pri modernemu izvajajo različne vaje, uporabljajo se različna novodobna znanja in se implementirajo v uro. Seveda vse te vaje temeljijo na originalnih pilates vajah. Pri klasičnem pa se izvaja 34 originalnih  vaj, ki se izvajajo v istem zaporedju.Rezultat iskanja slik za balanced body pilates

Balanced Body® je šola, katera je prisotna v  svetu že več kot 40 let. Njen ustanovitelj je Ken, kateri je bil lastnik mizarske delavnice. Nekega dne je k njemu stopila stranka, katera je učila pilates in je želela, da ji naredi ‘reformer’. Od takrat je Ken posvetil svoje življenje tej vadbi in izdelavi naprav. Ugotovil je njegove pozitivne učinke in se je začel povezovati s skupnostjo različnih velikih imen, kot so Ron Fletcher, Eve Gentry, Carola Trier in Kathy Grant. Vsi so mu pomagali pri temu, da je nadgradil svoje znanje in danes lahko ponudi  naprave po res visokem standardu in kvaliteti. S svojo ekipo je ustvaril tudi posebno skupnost, pridružili so se mu znani  inštruktorji, ki danes predstavljajo šolo in poučujejo po celem svetu. Pomembno jim je gibanje, ki spreminja življenja ljudem.

PRINCIPI

Vaje, ki jih pri pilatesu izvajamo delujejo po principih:
 
Dihanje
Pri metodi je dihanje izredno pomembno. V knjigi ‘Vrnitev k življenju’ J.H.Pilates posveča del svojega uvoda posebej dihanju, oziroma “čiščenju telesnih hiš s krvnim obtokom”. Svetoval je ljudem, naj iztisnejo pljuča, kot bi ožemali mokro brisačo. Na vajah je dihanje usmerjeno v stranski, spodnji del prsnega koša. Hkrati z dihanjem je venomer aktiviran center telesa (torej mišice powerhousa).
 
Koncentracija
Vadba zahteva intenzivno osredotočenje, način, kako se izvajajo vaje, je bolj pomemben kot vaje same.
 
Nadzor
“Contrology” je Pilates poimenoval svojo metodo, ker temelji na ideji o nadzoru mišic. Vse vaje so opravljene z nadzorom.
 
Center/Powerhouse
Center je osrednja točka metode. Nanaša se na skupino mišic v središču telesa – trebuh, spodnji in zgornji del hrbta, boki, zadnjica in notranja stegna. Vse gibanje v Pilatesu se začne v središču in se giblje navzven do okončin.
 
Flow/Pretok
Pilates si prizadeva za elegantno ekonomijo gibanja in ustvarja pretok skozi uporabo ustreznih prehodov. Vaje si sledijo iz ene v drugo, da zgradijo moč in vzdržljivost.
 

Natančnost
Poudarek je na tem, da naredimo eno natančno in popolno gibanje, ne pa veliko povprečnih. Cilj je, da se ta natančnost gibanja sčasoma prenaša v vsakdanje življenje kot gospodarnost gibanja.

 
Če želiš preveriti, če je še kakšno mesto prosto –> URNIK
Cene pa lahko pogledaš tukaj –> CENIK
 
Povezava do strani Balanced Body šole –> https://www.pilates.com/
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram